Per Nando

22/09/2020

COM ES FORMEN ELS HURACANS??????????????????

Meteo

Destacats

Com es formen els huracans?

Els huracans són les tempestes més violentes del planeta. Usualment se’n diu de diferents maneres, com a tifons o ciclons, d’acord amb el seu lloc d’origen.

Estrictament el terme “huracà” s’aplica per a aquells ciclons que es formen sobre l’Oceà Pacífic i l’Atlàntic. Però independentment del terme que s’utilitze, tots els ciclons es formen de la mateixa forma.

Els huracans es comporten com a motors gegants que usen aire càlid i humit per a funcionar. Es formen només sobre oceans d’aigua temperada i prop de l’Equador.

A més d’alts vents i tempestes, els huracans també formen tornados, trombes, alt onatge i inundacions. Aquest aire humit i càlid s’eleva des de prop de la superfície, després es mou cap amunt i s’allunya de la superfície, per la qual cosa menys aire queda prop d’aquesta. És a dir, l’aire càlid s’eleva causant una àrea de menor pressió d’aire prop de l’oceà.

L’aire amb major pressió de les àrees contigües plena l’àrea de baixa pressió. Posteriorment aquest aire càlid continua pujant i l’aire circumdant gira per a ocupar el seu lloc. En elevar-se l’aire càlid i humit s’eleva i refreda, i l’aigua en l’aire forma núvols.

Aquest sistema de núvols i aire, gira i creix de manera monstruosa, alimentat per la calor de l’oceà i l’aigua que s’evapora.Les tempestes al sud de l’Equador giren en el sentit de les manetes del rellotge, mentre que les formades al nord d’aquest, giren en sentit contrari a les manetes del rellotge.

Quan la tempesta gira amb major velocitat cada vegada, es forma un ull en el centre. En aquesta part de l’huracà tot és molt tranquil i amb una pressió d’aire molt baixa. Però el problema es deslliga quan l’aire de pressió alta superior descendeix cap a l’interior de l’ull (de baixa pressió).

Quan els vents en la tempesta giratòria aconsegueixen 39 *mph, la tempesta es denomina “tempesta tropical”. Si aconsegueixen 74 *mph, es considera oficialment que la tempesta és un “cicló tropical» o huracà.

Usualment, els ciclons tropicals s’afebleixen en tocar terra, ja que ja no es poden alimentar de l’energia que prové dels oceans temperats. No obstant això, hem notat que sovint, una vegada terra endins continuen causant danys per les pluges i vents que provoquen en les poblacions abans de desaparéixer.Els vents al voltant de l’ull de l’huracà són els més forts.

Quines són les categories dels huracans?

Les categories dels huracans o ciclons tropicals són cinc i naturalment, aquests desastres naturals es cataloguen a causa de la seua intensitat, d’acord amb la velocitat del vent que aconsegueixen, al mal que causen en la terra i la marea de tempesta.

Categoria 1. Els vents aconsegueixen velocitats entre 119 i 153 quilòmetres per hora. Les ones poden augmentar fins a i metre i mig per damunt del normal.

Un huracà de categoria 1 sol ocasionar danys principalment als habitatges que no estan ancorades, remou els enderrocs, arbres i rètols. Poden comportar algunes inundacions en les carreteres de la costa i danys menors en els molls.

Categoria 2. Els vents aconsegueixen velocitats entre 154 i 177 quilòmetres per hora. Les ones poden aconseguir fins a 2.4 metres d’alt.Ocasiona danys en els sostres, portes i finestres d’edificis, així com arrasar amb rètols, molls i arbustos.

Categoria 3. Els vents aconsegueixen velocitats de fins a 209 quilòmetres per hora i ones de fins a 3.6 metres.Pot generar mal estructural a habitatges xicotets; destrossa el fullatge de les plantes i arranca arbres grans.

Els vents dels huracans de categoria 4 aconsegueixen velocitats d’entre 210 a 249 quilòmetres per hora i les ones superen els 5 metres d’altura.

Solen generar danys seriosos a les cases de la costa i als sostres dels habitatges més llunyans.

Categoria 5. Aquesta és l’última categoria en la qual s’engloben els huracans i per això, són els més mortífers i devastadors.

Els seus vents superen els 250 quilòmetres per hora i les ones aconsegueixen fins a 6 metres o més. Els habitatges solen col·lapsar i arruïnar-se quasi per complet.

Per tant i amb el calentament global el nostre mar cada vegada el tenim mes calent i més temps. Vorem els pròxims anys si aquests fenòmens ens visiten més I amb quina violència. ¡¡¡Tenim que cuidar el planeta¡¡¡

Destacats
Fenòmens adversos

Útimes 24 h.

[current_date format=»l j»] | [current_date format=»F»] | [current_date format=»Y»]
Fenòmens adversos
Patrocinadors oficials Meteopoble:

Més previsions

Nando

Més vistes

Nando