Per Nando

20/09/2020

COM ES FORMA UN TORNADO??????????????????????

Meteo

Destacats

Els tornados són una columna d’aire que va rotant de manera molt violenta i que s’estén des del terra fins a la base d’un núvol que, en general, és cumuliforme.

Un tornado pot desplaçar-se diversos quilòmetres abans de desaparèixer, deixant després del seu pas greus danys materials i fins i tot humans. La majoria, amb una amplada d’uns 75 metres arriben a velocitats que oscil·len entre els 65 i els 180km / h, tot i que alguns poden arribar a assolir velocitats de fins a 450km / h fins i tot més i a tenir una amplada de 2 quilòmetres. El seu recorregut, sense separar-se de terra, pot oscil·lar entre 80 i 100 quilòmetres.



Per saber com es forma un tornado, primer cal conèixer quines condicions són necessàries per a la seua formació. La inestabilitat atmosfèrica i la formació de tempestes conegudes com supercèl·lula  són algunes de les condicions perquè es produesca un tornado. Durant molt temps, la formació dels tornados ha albergat moltes incògnites per als científics i meteoròlegs, però es coneixen les condicions i les diferents etapes per a la seua formació.

Hi ha diferents tipus de tornados els terrestres i els tornados d’aigua. Aquests últims es formen sobre cossos d’aigua que connecten amb els núvols formant un corrent d’aire amb forma d’embut.

Les condicions necessàries perquè es forme un  tornado una  corrent d’aire freda i una altra de calenta convergeixen en horizontal. Cuant es produeix aquesta trobada, l’aire calent que hauria d’estar per sobre de el fred queda atrapat en un pla inferior i ocasiona que les dos corrents fluesquen a diferents altures de forma paral·lela i en direccions oposades.Així partir d’aci , el corrent d’aire fred i sec descendeix mentre que l’altra, que és més càlida i humida s’eleva, produint-se un corrent en forma de tub giratori.La velocitat d’aquesta corrent va augmentant segons avança el procés. L’aire calent ascendeix i el fred descendeix, de manera que el vòrtex del tornado adopta una posició vertical. Cuant aquest vòrtex toca el terra, el corrent s’accelera i produeix un remolí en forma de tromba.l’aire fred descendeix al voltant dels flancs del remoli, i el flux d’aire calent que està atrapat damunt de  la primera, troba en el vòrtex una via per ascendir. I així s’eleva de manera vertical amb més força i amb una major càrrega. Una vegada que el tornado ha arribat alçada i potència es produeix un efecte d’aspiració que és el que possibilita la capacitat d’absorció de cases i habitatges al llarg del seu recorregut.

Diferències entre tornado i huracà: 

La principal diferència entre un tornado i un huracà es troba en la seua formació. L’huracà és un sistema tempestuós que es caracteritza per circular de forma tancada al voltant d’un centre de baixa pressió. Per tant, és una tempesta que es mou girant en cercles sobre si mateixa amb un centre de baixes pressions, produint forts vents i precipitacions abundants.

També es diferencien en el lloc en què es formen. L’huracà ho fa sempre en els oceans i necessita que la temperatura de la superfície siga superior als 27ºC. En canvi, el tornado sol originar-se en terra ferma, encara que de manera ocasional i bastant inusual, també pot fer-ho en oceans o mars.

«

La tercera diferència està en la grandària. L’huracà pot arribar a un diàmetre que oscil·la entre els 500 als 1.800 quilòmetres. En moure de manera circular, no es percep que estiga en moviment i la sensació és la d’una tempesta més violenta del que és habitual. No obstant això, el tornado, té un diàmetre molt menor i la percepció que està en moviment és molt més gran.

En quart, lloc també hi ha diferències entre el tornado i l’huracà en la seua durada. Un huracà pot deixar veure els seus efectes entre dies i setmanes, mentre que la durada d’un tornado és molt menor, i pot variar de minuts a hores.

Finalment, la velocitat també marca una diferència entre tots dos. El tornado pot arribar a assolir una velocitat superior als 450km / h. L’huracà, però oscil·la entre els 120 i els 240km / h. En tots dos casos, els seus efectes poden ser devastadors.

En tot cas pareix que anem a una situació que en general serà més asidu veure aquestos fenomens al nostre clima. Compartiu.

Destacats
Fenòmens adversos

Útimes 24 h.

[current_date format=»l j»] | [current_date format=»F»] | [current_date format=»Y»]
Fenòmens adversos
Patrocinadors oficials Meteopoble:

Més previsions

Nando

Més vistes

Nando